Zonnefietspad N232 gaat energie opwekken

In het wegdek van het fietspad langs de Schipholweg (N232) bij Vijfhuizen in de gemeente Haarlemmermeer, komen zonnepanelen. Provincie Noord-Holland wil hiermee meer leren over deze techniek van duurzame opwekking van zonne-energie en de ontwikkeling van energiewinning op wegen versnellen.
Het zonnefietspad langs de N232 wordt zo’n 400 meter lang en moet minimaal 80.000 KwH per jaar opleveren. Daarmee kunnen ongeveer 20 huishoudens voorzien worden van energie. BAM Infra verzorgt de uitvoering, de werkzaamheden zijn naar verwachting medio 2023 afgerond.
In de ontwikkeling van zonnefietspaden werkt de provincie werkt samen met de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland. Zo komt er ook een zonnefietspad langs de N285 bij Wagenberg (Noord-Brabant). De provincies onderzoeken gezamenlijk vragen zoals: wat betekenen de zonnepanelen voor het onderhoud van het fietspad, hoeveel energie kan worden opgewekt en hoe kan met deze nog relatief kostbare techniek op termijn een sluitende businesscase worden gemaakt?
Alle ervaringen en resultaten worden met elkaar gedeeld. De fietspaden worden vier jaar lang gemonitord.

Meer bij de provincie Noord-Holland>