Zelfvarende plasticvanger op de Schelde

DEME Environmental Contractors (DEC), de milieutak van DEME, installeert een plasticvanger op de Schelde in opdracht van de Vlaamse Waterweg. Een combinatie van een vaste en mobiele installatie zal gedurende een jaar worden getest om afval uit het water op te vangen.
Na een oproep van de Vlaamse Waterweg bij bedrijven om een innovatief voorstel in te dienen, heeft DEME een project voorgesteld om afval op te vangen ter hoogte van de Scheldebruggen Temse-Bornem. De testopstelling van DEME bestaat uit een vaste installatie die passief drijvend en zwevend afval uit het water opvangt en een mobiel systeem dat actief grotere stukken afval verzamelt.
De testfase, die zal starten in februari 2020, gebeurt in samenwerking met de Universiteit Antwerpen en het Instituut voor Natuur- en Bosbeheer.

De mobiele installatie bestaat uit een slim detectiesysteem, een werkboot die autonoom kan varen en een oplaadpunt. Met behulp van artificiële intelligentie wordt drijvend afval gedetecteerd door slimme camera’s, die geïnstalleerd worden op de oude Temsebrug. Een autonoom varende werkboot, de ‘Marine Litter Hunter’ onderschept afval en duwt het naar een collectieponton. In het collectieponton wordt het afval verzameld , waarbij een kraan uitgerust met een grijper het afval overlaadt in een container.
De vaste kraan wordt vanop afstand bediend door een operator met behulp van virtual reality- en 3D vision-technologie. Wanneer de container vol is, brengt de werkboot deze autonoom naar het docking station, waar deze gelost wordt door middel van een overslagkraan op de kaai. De Marine Litter Hunter vaart volledig CO2-neutraal, waarbij het vaartuig autonoom aanmeert bij het docking station om op te laden.
Naast de mobiel plasticvanger zal DEME ook een vaste installatie testen om drijvend en zwevend afval op te vangen. De installatie zal bestaan uit een V-vormige fuik met een collectieponton.

Meer bij DEME>