Werkzaamheden Amersfoort van start


(Foto: ProRail)

4 juli 2024 – ProRail is vandaag begonnen met de omvangrijke werkzaamheden rondom Amersfoort Centraal. Bijna zeven weken lang wordt er dag en nacht gewerkt aan de sporen rond het station. Vanaf zaterdag 6 juli is er hinder voor treinreizigers. Tot en met 18 augustus zijn er aanpassingen in het treinverkeer. In totaal ligt het treinverkeer 2,5 week helemaal stil. NS en Keolis zetten bussen in.

Amersfoort is een van de drukste verbindingspunten van Nederland, met sporen naar Amsterdam, Utrecht, Zwolle en Apeldoorn. Het is daarmee een belangrijke schakel tussen de Randstad en Noord- en Oost-Nederland. Maar ook internationaal is Amersfoort van groot belang op de Europese corridor ‘North Sea-Baltic’. Door het spoor de komende jaren te vernieuwen, zegt ProRail ervoor te willen zorgen dat de treinen ook in de toekomst betrouwbaar en veilig kunnen blijven rijden.
Veel wissels op station Amersfoort zijn rond de dertig jaar oud en toe aan vervanging. In plaats van alle wissels één-op-één te vernieuwen, kijkt ProRail eerst hoe het beter kan. Dat is inmiddels in 2020 en 2021 al aan de oostzijde van Amersfoort Centraal gedaan en gebeurt nu aan de westzijde. In totaal worden 42 wissels weggehaald en plaatsen 29 terug geplaatst.

Met minder wissels wordt de doorstroom van de treinen beter, is het spoor minder storingsgevoelig en kunnen treinen met hogere snelheid op het station binnenkomen en vertrekken. Ook is het een stuk duurzamer om minder wissels terug te leggen, waarmee wordt bespaart op staal en onderhoudskosten.
Minder wissels betekent ook minder CO2-uitstoot, omdat er in de winter minder wissels sneeuw- en ijsvrij hoeven te worden gehouden. In Amersfoort gebeurt dat nu nog met gaswisselverwarming. In 2024 worden de nieuwe wissels uitgerust met duurzame elektrische wisselverwarming.
Op het spoor ter hoogte van het Soesterkwartier staat een paar keer per week de PON-trein te wachten. Deze trein, die auto’s naar de PON-fabriek vervoert, moet daar keren om vervolgens richting Leusden te rijden. Tijdens het wachten blokkeert hij regelmatig de overweg bij de Soesterweg. Na de werkzaamheden in 2024 is dat verleden tijd.

Meer bij ProRail>