Wereld primeur waterbouw voor Nederland: Eerste duurzame sluisdeur van ultrahoge sterkte beton

26 maart 2024 – Het is Nederlandse ingenieurs en betonexperts voor het eerst gelukt een onderhoudsvrije sluisdeur te produceren van ultrahoge sterkte beton (UHSB). Een wereldprimeur die door deze ontwikkeling waterkeringen en windmolens van beton mogelijk maakt.

Al eerder werden pogingen gedaan betonnen sluisdeuren te produceren, wat mislukte mede door de strenge constructieve eisen die aan dit product worden gesteld. Nagenoeg alle sluisdeuren in de wereld worden momenteel gemaakt van hout of staal. Materiaal dat zeer onderhoudsintensief is en een veel kortere levensduur heeft in vergelijking met beton, zeker als het gaat om projecten op zee. Houten sluisdeuren moeten na circa 25 jaar vervangen worden en stalen deuren hebben na tien tot vijftien jaar een nieuwe (en vervuilende) coating nodig tegen roest. Betonnen producten hebben daarentegen een onderhoudsvrije levensduur van minimaal 100 jaar.

De betonnen sluisdeuren, geproduceerd in opdracht van de Provincie Groningen en mede gefinancierd door de Provincie Friensland, worden geplaatst in de Robbengatsluis, Lauwersoog. De bestaande houten sluisdeuren worden vervangen voor deze veel duurzamere variant.

Een sluisdeur van beton is eerder in Nederland toegepast, maar bleek te zwaar voor wijdverbreide praktische toepassingen.

Opdrachtgever: Provincie Groningen, Provincie Friesland

Hoofdaannemer: FDN Construction BV, Engineering: FDN Engineering BV, Amsterdam

Storten deuren: Waco BV, Concretevalley, Bergen op Zoom

Zie voor meer achtergrond Civiele Techniek nummer 4 2022.

Bron: ANP

FDN>