VolkerRail gaat spoor Theemswegtracé bouwen

Havenbedrijf Rotterdam gunt VolkerRail – onderdeel van VolkerWessels-– de aanleg van de bovenbouw van het nieuwe Theemswegtracé, onderdeel van de Rotterdamse havenspoorlijn. De start van de werkzaamheden wordt verwacht in de tweede helft van dit jaar. De opdracht behelst de aanleg van het spoor, de bovenleidingen en diverse onderdelen van de treinbeveiligingssystemen. De onderbouw, een ruim vier kilometer lang traject van een betonnen viaduct en twee stalen boogbruggen, wordt sinds medio 2018 gebouwd door bouwcombinatie SaVe. De uitvoering vindt in nauwe afstemming met ProRail plaats.
Het Theemswegtracé is een oplossing voor de problematiek bij de Calandbrug bij Rozenburg. Deze stalen hefbrug voor trein-, weg- en langzaam verkeer in het Rotterdamse havengebied is de verbindende schakel in de Betuweroute naar het Europese achterland. Voor de zeescheepvaart vormt de hefbrug de toegang naar de Brittanniëhaven.

Door de verwachte groei van het spoorvervoer en van het zeescheepvaartverkeer van en naar de Brittanniëhaven voorziet het Havenbedrijf een capaciteitsknelpunt voor het treinverkeer. De aanleg van het Theemswegtracé moet dit knelpunt oplossen.
Met de aanleg van het gehele Theemswegtracé is in totaal (voor onder- en bovenbouw) een investeringsbedrag gemoeid van circa € 300 miljoen (exclusief BTW). Volgens planning wordt het nieuwe tracé eind 2021 in gebruik genomen.

Port of Rotterdam>