Viaduct A16 schuift over rijdend verkeer A20

Wie over de snelweg A20 vanuit Gouda naar Rotterdam of verder naar Hoek van Holland gaat, passeert het drukke verkeersknooppunt Terbregseplein. Over dit verkeersknooppunt wordt sinds eind 2021 een viaduct in delen door de lucht geschoven. Het viaduct in wording tikt nu voor het eerst de A20 aan.
Het viaduct maakt onderdeel uit van de nieuwe, elf km lange en energieneutrale snelweg A16 Rotterdam. Het verkeer op de A20 rijdt tijdens het schuiven van het viaduct gewoon door. Omdat het schuiven met 2,5 m per uur zeer langzaam gaat, merkt de weggebruiker er tijdens het rijden niets van.
Elke paar weken komt daar aan de achterkant een nieuw deel bij. In totaal wordt er per rijrichting 400 m wegdek geschoven. Eind september 2022 vindt de volgende schuif plaats en overspant niet alleen de stalen neus, maar ook het viaduct zelf de volledige breedte van de A20 richting Hoek van Holland.
Aan de noordkant van het Terbregseplein worden steeds betonnen wegdekdelen van ongeveer 25 m lang gemaakt. Eerst wordt het staal van het wegdekdeel gevlochten, vervolgens wordt het beton gestort en als laatste vindt de afwerking plaats.
Nadat een wegdekdeel is gegoten, moet het twee weken uitharden voordat het over de weg geschoven kan worden. De wegdekdelen worden een voor een achter de lanceerneus vastgemaakt. Het schuiven gebeurt over de blauwe hulpconstructie naast de pijlers.
Voordeel van deze bouwmethode is volgens Rijkswaterstaat dat grotere overspanningen makkelijker overbrugd kunnen worden. De stalen neus overbrugt de afstand tussen de pijlers en zorgt ervoor dat het gewicht goed is verdeeld. Een ander belangrijk voordeel bij de A16 Rotterdam is dat er geen extra grote afsluitingen nodig zijn om het viaduct te kunnen bouwen.

De A16 Rotterdam wordt in opdracht van Rijkswaterstaat aangelegd door De Groene Boog, een bouwcombinatie van BESIX, Dura Vermeer, Van Oord en TBI-bedrijven Croonwolter&dros en Mobilis. Partners Freyssinet, Doka, Diepstraten en Dyckerhoff zetten hun specifieke kennis in voor een succesvolle lanceeroperatie van het viaduct bij Terbregseplein.

Foto: Rijkswaterstaat/Jorrit Lousberg

Rijkswaterstaat>