Verzakkingen in het Zeeuwse spoor aangepakt

(Foto: ProRail)

15 februari 2024 – De laatste onderhoudstrein reed in het weekend van 12 februariover de Zeeuwse lijn. Daarmee zijn alle snelheidsbeperkingen, op één na, opgelost. ProRail neemt maatregelen voor de korte en middellange termijn om eenzelfde situatie in de toekomst te voorkomen en om de waterafvoer op de Zeeuwse lijn te verbeteren.
Eind november 2023 ontdekten machinisten verzakkingen op de Zeeuwse lijn. Dit leidde tot een onmiddellijke snelheidsbeperking van 40 km/u en een dienstregeling met slechts twee treinen per uur. ProRail zegt door deze situatie te zijn verrast, omdat een eerdere meting in november geen grote afwijkingen had aangetoond. De overmatige regenval van die maand, met een landelijk gemiddelde van 177 mm – twee keer zo hoog als normaal – verergerde de situatie. Dit kwam vooral vanwege de slechte afwatering van de kleilaag waarop het spoor in Zeeland rust.

Uit metingen bleek dat op enkele locaties de spoorstabiliteitsnormen werden overschreden. Om dit te verbeteren, heeft de aannemer een stopmachine ingezet. Na overleg met reizigers en goederenvervoerders werden tien extra onderhoudsnachten gepland. De aannemer bracht extra personeel en materieel van andere locaties over naar Zeeland. Deze inzet resulteerde in een snelle oplossing voor veel verzakkingen, waardoor op dinsdag 19 december weer een normale dienstregeling mogelijk was. De resterende verzakkingen werden in januari verholpen.
In overleg met ProRail gaat aannemer VolkerRail een pilot doen met de plaatsing van sensoren in het spoor om verzakkingen eerder te kunnen signaleren. Ook gaat de aannemer de stopmachine met grotere regelmaat inzetten voor preventief liggingsonderhoud.

Meer bij ProRail>