Vervolgonderzoek naar stabiliteit spoordijken nodig

(Foto: ProRail)

10 december 2023 – ProRail onderzoekt de stabiliteit van de spoordijken: de verhoogde ondergrond onder het spoor. Dit is nodig om zeker te weten dat deze grond het groeiende treinverkeer aan kan. Uit de tussentijdse resultaten blijkt dat voor een groot deel van Nederland nog niet kan worden aangetoond dat de ondergrond geschikt is voor meer, snellere en zwaardere treinen in de toekomst. Dit betekent dus dat meer onderzoek nodig is.
Het treinverkeer in Nederland groeit. Daarom is het volgen ProRail belangrijk dat het spoor op een stabiele ondergrond ligt. Zeker 80 procent van de spoordijken – ook wel baanlichamen genoemd – is meer dan 100 jaar oud. Het is onzeker of deze ondergrond de groei op het spoor aankan. Ook ziet ProRail dat de gevolgen van klimaatverandering invloed hebben op de sterkte van de spoordijken.
Binnen het onderzoek werkt ProRail samen met met vier ingenieursbureaus: Sweco, Arcadis, Witteveen + Bos en Royal HaskoningDHV.
Met de resultaten van het vervolgonderzoek denkt ProRail beter te kunnen bepalen welke maatregelen en bijbehorende investeringen in de toekomst nodig zijn. Maatregelen zijn bijvoorbeeld het aanbrengen van damwanden of steunbermen. Op andere plekken kan mogelijk met sensoren in de gaten worden houden of de spoordijk stabiel blijft.

Meer bij ProRail>