Versterking Afsluitdijk van start

De Afsluitdijk wordt de komende jaren aangepast om de dijk klaar te maken voor de toekomst. Op 1 april 2019 verrichtte minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) de officiƫle starthandeling voor de versterking van de dijk aan de Friese kant van de Afsluitdijk.
De Afsluitdijk wordt ongeveer 2 m hoger. Hiervoor wordt de Afsluitdijk bekleed met 75.000 nieuw ontworpen duurzame betonblokken. Door de bijzondere vorm van de blokken is minder beton nodig dan eerder gebruikt materiaal. Dat zorgt voor 56% minder CO2-uitstoot. De betonblokken worden over het oude basalt heen gelegd, waar de dijk bijna 90 jaar geleden mee werd gebouwd.
Verder worden de spuicomplexen bij Den Oever uitgebreid met extra spuisluizen en twee grote gemalen. Zo kan er meer water worden afgevoerd naar de Waddenzee dat via de IJssel het IJsselmeer in stroomt. De gemalen zijn energiezuinig. De energie die nodig is, wordt opgewekt met 2,7 ha zonnepanelen bij Den Oever. Het spuicomplex bij Kornwerderzand krijgt een stormvloedkering, die de sluizen straks beschermt tegen onstuimig weer. Om de verbinding tussen de Waddenzee en het IJsselmeer te herstellen voor trekvissen wordt door regionaal samenwerkingsverband De Nieuwe Afsluitdijk een vismigratierivier aangelegd.
Het werk wordt uitgevoerd door bouwcombinatie Levvel (BAM, Van Oord, Rebel) en is eind 2022 klaar. Na de afronding van de werkzaamheden blijft Levvel BV nog voor 25 jaar verantwoordelijk voor het onderhoud.

Meer bij RWS>