Verruiming Twentekanalen afgerond

4 juli 2023 – Minister Harbers van het ministerie Infrastructuur en Waterstaat stond 4 juli 2023 stil bij de afronding van de verruiming van de Twentekanalen. Dit deed hij samen met Rijkswaterstaat, de aannemerscombinatie Van Oord-Hakkers-Been en regionale bestuurders.
De Twentekanalen zijn een belangrijke logistieke schakel voor het vervoer van goederen over water. Met de verruiming van de Twentekanalen kunnen grotere en zwaarder beladen schepen veiliger en vlotter varen en zijn de havens van Almelo, Hengelo en Enschede beter bereikbaar. Dit is een stimulans voor de regionale economie en werkgelegenheid.
Zo is in een eerdere fase de vaarweg tussen sluis Eefde en Delden verruimd, werd een nieuwe sluiskolk bij Eefde gebouwd en zijn kades en zwaaikommen heringericht. De gemeenten Almelo en Hengelo moeten de havens nog geschikt maken.
Verder is de invaart van de zijtak aan beide zijden tot 1,5 m verbreed. Op veel plaatsen zijn de damwanden vervangen, omdat deze aan vervanging toe waren. Bij Delden is een grotere zwaaikom aangelegd en bij Almelo is een nieuwe aangelegd.

Het Twentekanaal loopt van Eefde (bij Zutphen) via Hengelo naar Enschede, met een aftakking naar Almelo. Daarom spreken we ook wel van de Twentekanalen. Het Twentekanaal tussen Eefde en Enschede is 47 km lang en in de zijtak 16 km lang. Het totale hoogteverschil tussen Zutphen en Enschede is rond de 20 m. Om dat verschil te overbruggen zijn er in het Twentekanaal 3 schutsluizen. In de zijtak naar Almelo bevinden zich geen schutsluizen. Jaarlijks passeren 12.000 vracht- en 1.500 recreatieschepen de kanalen. Verwacht wordt dat dit op termijn groeit naar jaarlijks 20.000 vrachtschepen.

Foto: Rijkswaterstaat

Meer bij Rijkswaterstaat>