Vernufteling 2014: opvouwbare sluisdeur       

20 maart 2014 – De opvouwbare sluisdeur is winnaar geworden van De Vernufteling, de jaarlijkse innovatieprijs van de Nederlandse ingenieursbranche. Dankzij de vinding van ingenieursbureau Royal HaskoningDHV kan er zo’n € 50 miljoen euro worden bespaard bij de vervanging van sluisdeuren de komende jaren. Ed Nijpels, voorzitter van brancheorganisatie NLingenieurs, reikte de prijs op 19 maart uit tijdens de afsluitende manifestatie van de Dag van de Ingenieur in Eindhoven.
De komende 25 jaar moeten in Nederland van 52 sluizen de deuren worden vervangen. De innovatie van Royal HaskoningDHV biedt daarbij een groot aantal voordelen, zo concludeert de jury van de ingenieursprijs. De opvouwbare deur bestaat uit twee delen die in het midden scharnieren. Dankzij de boogvorm die de deuren bij het sluiten aannemen, zijn ze beter dan de traditionele uitvoering bestand tegen de waterdruk. Het opvouwbare houten alternatief kan daardoor veel lichter worden uitgevoerd.
De gewichtsbesparing betekent niet alleen dat de opvouwbare deur goedkoper is, maar ook dat bredere sluizen van houten deuren kunnen worden voorzien. De maximale breedte gaat van vijftien naar twintig meter. Hardhout heeft nauwelijks onderhoud nodig, veel minder in ieder geval dan staal, dat eens in de vijftien jaar moet worden geconserveerd. Zo kan ook flink op de onderhoudskosten worden bespaard.
Ten slotte neemt de opvouwbare deur veel minder ruimte in beslag. Bij toepassing in nieuwe sluizen hoeven de sluishoofden en de kolk minder lang te zijn. Bij bestaande sluizen kan de capaciteit van de kolk worden vergroot – er kunnen meer boten in. In opgevouwen toestand zijn de deuren niet dikker dan bij een reguliere deur; ze passen prima in de aanwezige kassen. Royal HaskoningDHV verwacht met de vinding in totaal bijna € 1 miljoen per gerenoveerde sluis te kunnen besparen.

De ingenieursprijs De Vernufteling is een initiatief van NLingenieurs, het Koninklijk Instituut van Ingenieurs en het tijdschrift De Ingenieur.
vernufteling 2014

Bron: Dag van de Ingenieur>

Filmpje>