Winterhard wissel
Winterhard Wissel van ARCADIS wint Vernufteling 2013

21 maart 2013 – Advies- en ingenieursorganisatie ARCADIS heeft met de Winterhard Wissel woensdagavond de prestigieuze ingenieursprijs ‘De Vernufteling’ in de wacht gesleept tijdens de Dag van de Ingenieur.
Wisseluitval bij sneeuw en ijs blijkt een buitengewoon hardnekkig probleem met grote maatschappelijke impact, zo schrijft de jury. Talloze bureaus hebben zich de afgelopen decennia over het probleem gebogen, naar het buitenland gekeken en de meest ingenieuze oplossingen bedacht. Altijd zat er wel een bezwaar aan vanwege kosten of inpasbaarheid.

 ARCADIS komt nu met een heel eenvoudig idee: een afdekplaat. Die is goedkoop, overal toepasbaar en het maakt het onderhoudsgevoelige systeem van wisselverwarming mogelijk overbodig. ‘Hoe simpel kan het zijn’, zei juryvoorzitter Rudolf Das bij de prijsuitreiking van De Vernufteling 2013, tijdens de Dag van de Ingenieur op 20 maart bij Tata Steel in IJmuiden. Das plaatst daarbij wel de kanttekening dat de wisselbescherming zich nog in de praktijk moet bewijzen. ‘Misschien zitten we ernaast, maar dat er nu een proef komt, stemt ons optimistisch.’
De prijs, voor het ingenieursbureau met het meest vindingrijke project in het afgelopen jaar, is een initiatief van Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs KIVI NIRIA, technologietijdschrift ‘De Ingenieur’ en brancheorganisatie NLingenieurs. De prijs bestaat sinds 2005. ARCADIS won voor de tweede keer.

Bron: ARCADIS>

Filmpje>