Verlengde Waalbrug wint de Betonprijs 2015

19 november 2015 – De Nijmeegse Verlengde Waalbrug heeft de Betonprijs 2015 gewonnen in de categorie Bruggen en Viaducten. Dat werd op 18 november aan de vooravond van de Betondag 2015 bekend gemaakt. Het project is uitgevoerd door aannemerscombinatie i-Lent, bestaande uit Dura Vermeer Divisie Infra BV en Ploegam BV, in opdracht van de Gemeente Nijmegen.  Het ontwerp is van Zwarts & Jansma Architecten. Witteveen+Bos was betrokken als constructeur.
Bijzonder aan het project was onder meer de 12000 m2 dubbelgekromde bekisting die in het project is gebruikt en die werd geproduceerd door Verhoeven Timmerfabriek (Zie Innovatieve Materialen 4 2015).
De jury was lovend over de  gestroomlijnde driedubbel gekromde pijlers, die ervoor zorgen dat het water zonder veel hinder z’n weg kan vinden. Daarmee is het een voorbeeld voor  de manier waarop het nieuwe Nederland met water om zou moeten gaan.

De Verlengde Waalbrug is een van de drie bruggen die gerealiseerd zijn in het kader van het project Ruimte voor de Waal. Als onderdeel van het landelijke waterveiligheidsprogramma Ruimte voor de Rivier, wordt in Nijmegen een vier kilometer lange nevengeul gegraven en een nieuwe waterkering aangelegd, zo’n 300 meter landinwaarts. Zo ontstaat in het hart van Nijmegen een langgerekt eiland in de Waal met ruimte voor wonen en recreatie, cultuur en natuur.

De Betonprijs wordt iedere twee jaar uitgereikt aan projecten waarin het materiaal beton op een bijzondere wijze is toegepast. Dit jaar waren er 93 projecten ingediend in acht categorieën.

Bron: i-Lent>