Verbouwing op en rond Amsterdam Centraal van start op Dijksgracht

Staatssecretaris Vivianne Heijnen heeft met een graafmachine op de Dijksgracht in Amsterdam de eerste berg zand verplaatst en waarmee ze het startschot gaf voor de omvangrijke verbouwing op en in de omgeving van station Amsterdam Centraal. De verbouwing moet meer ruimte maken voor treinen, goederen en reizigers
De aanloop naar de bouw heeft tien jaar geduurd. Jaren waarin is onderzocht, bestudeerd, ontworpen en voorbereid. Het gaat om een grootscheepse en complexe verbouwing rond het station in het hart van Amsterdam. Ook het centraal station zelf  gaat vanaf eind 2023 ingrijpend worden verbouwd. Zo komt er een fietsenstalling voor bijna 9.000 fietsen, een nieuwe Oosttunnel met winkels, worden de perrons verbreed en verlengd en de sporen vernieuwd. De vijf spoorbruggen ten oosten van Amsterdam Centraal Station worden vervangen. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. De verbouwing duurt zeker tot 2030.
De bouw van de vrije kruising op het oude opstelterrein bij de Dijksgracht is het eerste bouwproject dat van start gaat. Het terrein is al volledig vrij gemaakt van sporen, wissels, seinen en bovenleiding. Er komen niet alleen sporen maar ook veel ruimte voor groen.

De projecten in Amsterdam horen bij het overkoepelende Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Hiermee maakt ProRail de verwachte reizigers- en goederengroei in alle delen van het land mogelijk. ProRail voert PHS uit samen met partners en vervoerders, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Foto: ProRail

Meer bij ProRail>