Verbinding prinses Elisabeth eiland met Belgisch hoogspanningsnet gegund

19 juni 2024 – Het contract voor de verbinding tussen het prinses Elisabeth eiland met Belgisch hoogspanningsnet is gegund aan LS Cable & System en Jan de Nul. Het gaat het leveren, installeren en testen van drie wisselstroomkabels van elk 220 kV. Deze kabels zullen de hernieuwbare energie van het Prinses Elisabeth Eiland naar het hoogspanningsnet op land transporteren.
Het energie-eiland, dat momenteel wordt gebouwd door TM EDISON – een samenwerking tussen de baggerbedrijven Jan De Nul en DEME – voor de Belgische kust, is een hub voor elektriciteit dat zowel de kabels bundelt van de tweede windzone op zee in België (Prinses Elisabeth-zone), als de toekomstige kabelverbindingen naar andere Europese landen aan de Noordzee, zoals het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Het eiland, op zo’n 45 km van de kust, zal bestaan uit betonnen caissons gevuld met zand en zal bijna exclusief infrastructuur voor transmissie bevatten. Het betreft een wereldprimeur.
Terwijl de offshore windsector uitbreidt, zoeken landen naar steeds meer gesofisticeerde methoden om windmolenparken met het vasteland te verbinden. Europa streeft naar offshore netwerken in alle zeeën, met zowel interconnector-kabels en energie-eilanden in een sleutelrol.
In april 2024 ging de bouw van 23 betonnen elementen van 10 tot 20 meter hoog van start op een werf in de haven van Vlissingen. De betonnen caissons zullen dienen als beschermmuur voor de infrastructuur tegen de golven. Vanaf de zomer worden ze met sleepboten naar de Noordzee gebracht waar ze op een grindbed in ringvorm worden neergezet, waarna het eiland wordt opgevuld en voorzien van onder meer elektrische installaties
De totale capaciteit zal genoeg zijn om zo’n 3,5 miljoen Belgische gezinnen van groene stroom te voorzien.
(Foto: Jan de Nul)

Meer bij Jan de Nul>