velsertunnel
Gerenoveerde Velsertunnel weer open

16 januari 2017 – Na negen maanden renovatiewerkzaamheden is de Velsertunnel sinds maandagochtend 16 januari weer open voor verkeer. Dat betekende echter niet dat het verkeer nu zonder problemen door de tunnel kon rijden. Zo water er twee meldingen van te hoge vrachtwagens, waardoor er korte tijd files ontstonden. Vervolgens bleek dat door een technisch mankement de lichten niet meer op groen gingen. Om die reden werd besloten het verkeer er gedoseerd doorheen te laten rijden. Daardoor kon het verkeer op de N208 echter niet goed doorstromen in de richting van de tunnel, waardoor er ook daar een file ontstond.
Volgens de website van de nos waren er tot het middaguur zeven meldingen van te hoge vrachtwagens, terwijl de tunnel tijdens de renovatie juist 12 centimeter hoger is geworden. Volgens Rijkswaterstaat is de Velsertunnel, ondanks de renovatie, nog steeds de laagste snelwegtunnel van het land.
De Velsertunnel is de oudste verkeerstunnel van Nederland. De afgelopen negen maanden zijn een aantal maatregelen genomen om de tunnel te renoveren. Ruim vijftig tunnelinstallaties zijn grondig gemoderniseerd of helemaal vervangen. De tunnel heeft een nieuw, geavanceerd ventilatiesysteem gekregen terwijl de karakteristieke, monumentale ventilatietorens een nieuwe functie krijgen.
Ook voorziet het project in de aanleg van nieuwe vluchtwegen, en zijn de vluchtdeuren op kortere afstand van elkaar aangelegd. Verder is de doorrijhoogte met 12 cm vergroot, is er 34.000 m2 aan lichtroosters bij de in- en uitgangen van de tunnel vervangen of gerepareerd en heeft het wegdek in de tunnel nieuw asfalt gekregen.

Meer over het project bij RWS>