‘Veiligheid op afstand bediende bruggen schiet tekort’

De Veiligheid op afstand bediende bruggen in Nederland schiet nog altijd tekort. Dat stelt de Onderzoekraad voor de Veiligheid (OVV) in het op 4 september gepubliceerde rapport ‘Veiligheid van op afstand bediende bruggen – Lessen uit het ongeval Prins Bernhardbrug Zaandam’.
Al jaren vinden in Nederland ongevallen met op afstand bediende bruggen plaats. Zo werd in Den Uylbrug in Zaandam in 2015 een fietsster niet opgemerkt door de brugwachter en meegenomen toen de brugval werd geopend. Ze viel naar beneden en overleed. Naar aanleiding van dat ongeval publiceerde de Onderzoekraad voor de Veiligheid (OVV) het rapport ‘Ongeval Den Uylbrug Zaandam – Meer dan de som der delen’. Ondanks dat rapport, en verschillende aanbevelingen van de OVV, vond in dezelfde gemeente vier jaar later een soortgelijk ongeluk plaats. Op 28 november 2018 werd de Prins Bernhardbrug door de brugbediener op afstand geopend terwijl een bejaard echtpaar nog op de brugval aanwezig was. Opnieuw werden personen op de brugval niet door de brugbediener opgemerkt. Het echtpaar viel van de geopende brugval en raakte zwaargewond.

Naar aanleiding van beide voorvallen publiceerde de OVV nu een nieuw rapport. Daarin concludeert de raad dat er nog steeds onvoldoende wordt gedaan om ongelukken met op afstand bediende bruggen te voorkomen. Zo zijn volgens de OVV de veiligheidsmaatregelen op de Den Uylbrug niet direct toegepast op andere bruggen van de gemeente Zaanstad. Ook de aangekondigde landelijke initiatieven die het op afstand bedienen van bruggen veiliger moeten maken, zijn tot op heden niet gerealiseerd.
Naar aanleiding van het op 4 september gepubliceerde rapport heeft de minister aangekondigd toch te verkennen welke mogelijkheden er zijn om de veiligheid van beweegbare bruggen in Nederland te verbeteren. Een aanpak vanuit de Rijksoverheid is volgend de OVV nodig. De Onderzoeksraad zegt met het rapport aan te tonen dat de problematiek niet uniek is voor de gemeente Zaanstad, maar een landelijk probleem betreft.

OVV>