Van Oord’s voltooit installatie voor Deens windpark Kriegers

Afgelopen week heeft Van Oord’s hefschip Svanen de laatste fundatie geïnstalleerd voor het Deense offshore windpark Kriegers Flak in de Oostzee. In totaal zijn 72 monopiles vanuit het Duitse Rostock drijvend rechtstreeks naar de projectlocatie gebracht. De transitiestukken zijn per schip vanuit het Deense Aalborg aangevoerd. Opdrachtgever Vattenfall gunde de opdracht om de fundaties te transporteren en te installeren aan Van Oord.

De Svanen heeft alle monopiles eerder dan gepland kunnen installeren. Om alle werkzaamheden voor dit project uit te kunnen voeren, bestond de vloot van Van Oord uit 10 schepen. Tijdens het heien is een ‘dubbel groot bellenscherm’ gebruikt om het onderwatergeluid te dempen. Bij de uitvoering heeft het projectteam van Van Oord nauw samengewerkt met Vattenfall en met fundatieleveranciers EEW Group en Bladt Industries.

Met een gegenereerd vermogen van ruim 600 MW wordt Kriegers Flak het grootste offshore windpark van Denemarken, dat in 2021 volledig operationeel moet zijn. Wanneer het windpark in volle productie is, zal het de jaarlijkse Deense elektriciteitsproductie uit wind met 18 procent toenemen, wat overeenkomt met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van ongeveer 600.000 Deense huishoudens. Het park wordt gebouwd in de Oostzee, op een afstand variërend van 15 tot 40 kilometer uit de Deense kust.

Van Oord>