Van Oord: twee nieuwe projecten Roemenië

Van Oord heeft twee nieuwe contracten binnengehaald voor kustversterking in de Roemeense badplaatsen Jupiter-Neptun en Balta Mangalia, Venus en Aurora. De Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABA-DL) heeft na een Europees tenderproces van twee jaar,  Van Oord de opdracht gegund voor het ontwerp en de aanleg van nieuwe kribben en stranden. Ditmaal over een lengte van zes kilometer kustlijn. De projecten zijn een aanvulling op vergelijkbare projecten in Eforie, die volgens planning verlopen.
Nieuwe kribben en stranden moeten de populaire kustgebieden beschermen tegen de golven van de Zwarte Zee – en tegelijkertijd het toerisme een boost geven. De projecten bestaan niet alleen uit slimme engineering, ook duurzaamheid speelt bij deze ontwikkeling een belangrijke rol. Een aantal van de aanwezige golfbrekers wordt verwijderd om plaats te maken voor meer natuurvriendelijke alternatieven.
Ook de verbetering van mariene habitats door middel van kunstmatige riffen en biostructuren maakt onderdeel uit van de werkzaamheden. Over een gebied van ruim twaalf hectare zeebodem van de Zwarte Zee plant Van Oord verschillende soorten zeegras en algen aan om het zeeleven te verrijken.

De aanleg van de kribben gaat in 2023 van start, na een ontwerpfase van ongeveer twaalf maanden. Er wordt een sleephopperzuiger ingezet om de stranden te herstellen. Het project wordt naar verwachting in 2025 afgerond.

Foto: Van Oord

Van Oord>