Van Oord start in Estland met landaanwinning voor nieuwe kade in Paldiski

https://www.vanoord.com/nl/updates/van-oord-start-estland-met-landaanwinning-voor-nieuwe-kade-paldiski

1 februari 2024 – Van Oord is begonnen met de landwinningswerkzaamheden voor een nieuwe kade in de haven van Paldiski (Paldiski South Harbour) in Estland. De nieuwe kade is bedoeld om de ontwikkeling van offshore windenergie in Estland en de andere Baltische staten te versnellen.
Van Oord’s sleephopperzuiger Vox Amalia is inmiddels aangekomen in Estland. Deze zal zo’n 830.000 kubieke meter zand aanvoeren voor de aanleg van 10 hectare land voor de nieuwe kade. Het zand wordt gebaggerd in een zandwinningsgebied ten noorden van het eiland Hiiumaa, op een afstand van circa 125 kilometer van de haven. De nieuwe kade zal naar verwachting in 2025 klaar zijn.
Dankzij de gunstige ligging zal de nieuwe kade dan de randvoorwaarden bieden waardoor de havenautoriteit, Port of Tallinn, een belangrijke partner kan worden bij de bouw en het onderhoud van offshore windparken in het Oostzeegebied. Met de nieuwe kade is de haven straks geschikt voor de grote schepen die worden gebruikt bij de bouw van offshore windparken en het transport van de onderdelen. In het grote gebied achter de kade is ruimte voor de vestiging van industrie- en productiebedrijven die gerelateerd zijn aan de offshore windsector.

Vox Amalia (Foto: Van Oord)

Van Oord>