Van Oord installeert eerste offshore windpark van Italië

In Italie zijn de werkzaamheden gestart voor de aanleg van het offshore windpark Taranto; het eerste offshore windpark in de Middellandse Zee. Wanneer het park met een vermogen van 30 MW gereed is, levert het naar verwachting 58.000 MWh duurzame energie per jaar.

Deze week is de MPI Resolution van Van Oord naar Italië vertrokken voor de installatie van de monopiles, het secundaire staal en de generatoren van de windturbines. De afgelopen twee weken is rond Rotterdam de mobilisatie voorbereid, waarbij het materieel aan boord is geladen, waaronder een Menck-hamer, sea-fastening, upend-tools en hijsmaterieel. Omdat de waterdiepten variëren van 4 tot 18 meter is het schip perfect voor de activiteiten in de Middellandse Zee, omdat het zowel geschikt is voor zeer ondiep als voor dieper water. Tijdens het heien van de monopiles maakt Van Oord gebruik van de FaunaGuard. Dit door Van Oord zelf ontwikkelde akoestische apparaat schrikt dolfijnen tijdelijk op een veilige manier af door onder water geluiden uit te zenden.

Van Oord tekende een contract met Renexia SpA, een dochteronderneming van Toto Holding, voor het transport en de installatie van de tien fundaties en turbines. De turbines worden geleverd door Ming Yang Smart Energy.

Van Oord>