Van Oord: grootste windpark Noordzee

15 mei 2014 – Van Oord tekende gisteren het EPC-contract (Engineering, Procurement en Construction) voor de bouw van het Gemini offshore windproject. Het bouwcontract heeft een waarde van meer dan € 1,3 miljard. Germini is het grootste windmolenpark in de Noordzee.
De ondertekening van het contract vond plaats op dezelfde dag dat bekend werd dat de financiering voor de bouw van het winmolenpark rond is. Met het totae  project is in totaal een bedrag van € 2,8 miljard gemoeid. Het windmolenpark wordt eigendom van het Canadese Northland Power, het Duitse Siemens, de Nederlandse baggeraar Van Oord en nutsbedrijf HVC.

Het Gemini windproject verrijst 55 km ten noorden van Schiermonnikoog en zal daardoor vanaf de kust niet zichtbaar zijn. Het project bestaat uit 150 Siemens windturbines van 4 MW die gezamenlijk 600 MW duurzame energie leveren voor ruim 785.000 huishoudens.
De activiteiten van Van Oord omvatten het leveren en installeren van de funderingen, de levering en installatie van de totale elektrische infrastructuur inclusief de offshore- en onshore high voltage stations, de infieldkabels en de exportstroomkabels en de installatie van de Siemens windturbines. De voorbereidingen voor de uitvoering zijn gaande en de bouw van het project start in het tweede kwartaal van 2014. De oplevering is gepland in het eerste kwartaal van 2017. Van Oord zet verscheidene offshore installatieschepen in, waaronder Van Oord’s nieuwe jack-up schip Aeolus, en het in aanbouw zijnde kabellegschip Nexus dat eind 2014 wordt opgeleverd.

Bron: Van Oord>

Filmpje>