Van Brienenoordbrug: vernieuwing opnieuw aanbesteed

(Foto: Rijkswaterstaat)

22 januari 2024 – Eind 2022 is een aanbesteding gestart voor het vernieuwen van de Van Brienenoordbrug. Het project zou begin dit jaar worden gegund. In de loop van de aanbesteding, waarvoor zich één partij heeft aangemeld, is duidelijk geworden dat de huidige aanpak grote risico’s met zich meebrengt en er een prijs aan vastzit die voor het Rijk niet te bekostigen is.
Ondanks inspanningen van alle partijen zegt Rijkswaterstaat dit project niet succesvol te kunnen aanbesteden in deze vorm. Er is dan ook besloten de huidige aanbesteding voor de Van Brienenoordbrug te stoppen en een nieuwe aanbesteding in een andere vorm voor te bereiden.

Er wordt nu aan een nieuwe aanpak gewerkt voor de vernieuwing van de brug, waarin de risico’s voor de markt acceptabel zijn. Daarna zal het project in een andere vorm opnieuw aanbesteed worden. Op deze manier wil Rijkswaterstaat ervoor zorgen dat bij zowel de Van Brienenoordbrug als bij andere projecten op een toekomstbestendige manier te werk wordt gegaan. In de zomer van 2024 moet er een nieuwe aanpak liggen waarmee zo snel mogelijk de start van een nieuwe aanbesteding kan worden voorbereid.

Rijkswaterstaat constateert dat de kosten in de bouw de afgelopen jaren zijn gestegen en dat nog steeds doen. Het uitvoeren van projecten wordt hierdoor duurder. Grote infrastructuurprojecten gaan daarnaast gepaard met grote risico’s. Aannemers zijn daardoor steeds terughoudender in het nemen van risico’s of dat zij hoge kosten in rekening brengen om deze risico’s af te dekken. Daarnaast maakt de krapte op de huidige arbeidsmarkt dat bedrijven keuzes moeten maken waar zij hun schaarse capaciteit inzetten. Zij schrijven dan bij voorkeur in op projecten met minder hoge risico’s. Daardoor is er minder concurrentie voor grote complexe projecten.

Meer bij Rijkswaterstaat>