UTwente opent bijzonder Waterlab

14 april 2023 – De Universiteit Twente heeft op haar campus een bijzonder nieuw lab geopend: het Waterlab. Het gaat om een klein, glazen gebouw dat fungeert als testcentrum voor onderzoek en educatie op het gebied van water- en membraantechnologie. De opening van het lab is onderdeel van de Twente membranes Day, ter ere van vijftig jaar membraanonderzoek in Twente.
Het dreigende tekort aan drinkwater benadrukt volgens de UTwente de noodzaak voor onderzoek naar nieuwe technologie├źn voor waterzuivering. Membraantechnologie is een van de meest veelbelovende oplossingen, mede door een laag energiegebruik. Het Waterlab is de perfecte plek voor onderzoekers, studenten en bedrijven om de mogelijkheden van membraantechnologie in de praktijk te testen en demonstreren.
De Water Miracle, een slimme modulaire ultrafiltratie-installatie die water zuivert uit de ernaast gelegen vijver en regenwater omzet in irrigatiewater, is een van de pronkstukken van het Waterlab. Het gezuiverde water wordt opgeslagen in een kelder van duizend kubieke meter. De UT gaat dit water gebruiken voor haar sportvelden en daardoor enorm op haar drinkwatergebruik besparen. De opslag dient ook als extra buffer voor periodes van droogte.

Naast de Water Miracle biedt het Waterlab ruimte voor vijf kleinschalige pilots. Elke plek heeft toegang tot vier soorten water: afvalwater, regenwater, vijverwater en drinkwater.

(Foto: UTwente)

Meer bij UTwente>