Update bouw van het brugdek Haringvlietbrug

In twee enorme productiehallen in Krimpen aan den IJssel wordt momenteel gewerkt aan de nieuwe brugklep van de Haringvlietbrug. Op 23 december publiceerde Rijkswaterstaat op haar website een update bouw van het brugdek Haringvlietbrug.
De nieuwe brugklep bestaat uit drie stalen delen: het rijdek, de staartstukken en de ballastkist. Het rijdek is 26 m breed en 38 m lang en weegt 700.000 kg. Over dit deel rijdt straks het verkeer.
Aan het rijdek komen de staartstukken met de draaipunten van de brug. Ze vormen de verbinding tussen het rijdek en de ballastkist en worden vastgemaakt aan het uiteinde van de brug.
De ballastkist weegt 300.000 kg en daar worden nog eens 850.000 kg ballast (beton en staal) in geplaatst. Deze komt onder het wegdek, in de kelder van de brug. Het rijdek en de ballastkist zijn als een weegschaal met elkaar in evenwicht. Zo kost het minder energie om de brug te openen en te sluiten.
De verschillende onderdelen van de brugklep zijn gemaakt van staal. Hollandia heeft deze zomer enorme staalplaten ontvangen. Elke week zijn lassers zo’n 2500 uur aan het werk om alle losse platen met elkaar te verbinden. Begin 2023 worden de staartstukken aan het rijdek gemaakt. Daarna gaat het brugdek binnen op transport naar de hal waar de ballastkist wordt gemaakt. Een afstand van een paar honderd meter.
Een kraanschip hijst het dek op een ponton waarna het dek naar de andere kant van het terrein wordt gevaren. Vanaf daar wordt het dek met speciale zwaartransporttrailers met 56 assen naar een andere hal gereden waar later de conservering zal plaatsvinden.
Aan de staartstukken komt de ballastkist. Die bestaat uit verschillende vakken die met zwaar materiaal worden gevuld; voor een deel is dat vast beton voor een ander deel regelballast.
Als de ballastkist is vastgemaakt, is de brugklep een geheel. Hierna krijgt het staal een beschermende laag. Als de aandrijfmotoren achter op de ballastkist ten slotte zijn vastgemaakt, is het dek klaar voor transport naar het Haringvliet. Daar wordt het dek opnieuw ingehesen.

Rijdek in aanbouw Foto: Rijkswaterstaat

Meer bij Rijkswaterstaat>