Uniek drijvend platform voor getijdenenergie

30 oktober 2014 – Een groep offshorebedrijven, waaronder Van Oord, Bluewater en Damen is de samenwerking aangegaan om een uniek drijvend platform voor getijdenenergie te bouwen dat nabij Texel in de Waddenzee wordt afgemeerd en daar schone elektriciteit zal genereren uit de vrije getijdenstroming.
Het platform is een demonstratiemodel voor afgelegen locaties wereldwijd, zoals eilanden in Indonesië, de Filipijnen of de Grote Oceaan. Het is ontwikkeld naar innovatief modulair design en gebruikt een nieuw soort type permanente afmeerlijnen. Het zal de eerste keer zijn dat een drijvend platform gebruikt wordt voor de productie van getijdenstroom aan het Nederlandse elektriciteitsnet. Het zal operationeel zijn in de eerste helft van 2015.
Het Texel-platform bestaat uit speciale modules als zeecontainers die op locatie worden geassembleerd en geïnstalleerd zonder complexe installatiebenodigdheden. Het heeft een 200 KW-turbine die lokale dorpen en koelfaciliteiten van stroom kan voorzien, en bijvoorbeeld voor verlichting in plaatselijke scholen kan zorgen. Dit zal lokale economieën veranderen.

Bron: Van oord>