Twee gerenoveerde sluisdeuren worden terug in Demeysluis Oostende geplaatst

(Foto: Patrick Vanhopplinus – DMOW)

21 november 2023 – Vandaag en morgen worden twee sluisdeuren van de Demeysluis vanop de Henri Deweertkaai terug naar de sluis gebracht. Deze twee deuren (ruim 65 ton, 12,5 m hoog en 11,6 m breed) werden eind augustus 2022 uit de deurkamers getild voor renovatiewerken en worden via een drijvende bok richting het sluiscomplex getransporteerd, om vervolgens terug in de deurkamer geplaatst te worden.
De Demeysluis verbindt de voor- en achterhaven van Oostende en is meer dan 120 jaar oud. De eerste steen werd gelegd op 19 juni 1898 door koning Leopold II.
Deze ochtend omstreeks 9 uur werd een sluisdeur van de Demeysluis vanop de Henri Deweertkaai met een drijvende bok opgetild en vervolgens, hangend aan een kraan, naar de Demeysluis gevoerd. Omstreeks 10 uur kwam de sluisdeur aan de Demeysluis aan. Na het transport naar de sluis werd de sluisdeur onder begeleiding van duikers op zijn taats gezet (het draaipunt onder water waarop de deur rust). Vervolgens werd de deur aan de bovenzijde via de halsbeugel gekoppeld aan het verankeringsgietstuk op het landhoofd. Deze operatie werd minutieus voorbereid. Morgen gebeurt ook het transport van de andere sluisdeur vanop de Henri Deweertkaai naar het sluiscomplex. Donderdag en vrijdag worden de armen van beide deuren gekoppeld aan de vijzel en worden de sluisdeuren elektrisch aangesloten.
In de loop van december worden er opnieuw twee deuren uit de sluis getild en naar de kaai gebracht voor renovatiewerken.

Meer bij het Vlaamse Departement Mobiliteit en Openbare Werken>