Tunnel in Apeldoorn officieel geopend

12 mei 2023 – Met één druk op de knop werd de nieuwe spoorwegtunnel aan de Laan van Osseveld in Apeldoorn vandaag geopend. Na zestien maanden werk kan het verkeer vanaf vandaag gebruik maken van deze onderdoorgang. Dit betekent dat ook de omleidingsroutes verleden tijd zijn.
In de vroegere situatie met de spoorwegovergang stond het verkeer aan de Laan van Osseveld vaak stil. De overgang zat hier twintig minuten per uur dicht.
Aangezien de tunnel onder het spoor door loopt, was ProRail verantwoordelijk voor de uitvoering. Aannemer Hegeman Bouw & Infra bouwden de tunnel in opdracht van ProRail.
Naast de bouw van spoortunnel zijn de rijbanen verdubbeld van twee naar vier rijbanen. De rotonde aan de Veenhuizerweg is verdwenen en vervangen door verkeerslichten. Over de tunnel ligt een brug voor fietsers en voetgangers. Zo kunnen zij veilig de Laan van Osseveld oversteken.
De Rijksbijdrage aan de brug en de tunnel kwam uit het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen (LVO) van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. ProRail voerde dit programma in opdracht van het ministerie uit. Het LVO is gericht op meer veiligheid en minder hinder op en rond overwegen. Uniek onderdeel van het LVO is dat ProRail samen met de betrokken partijen kijkt naar de mogelijkheden om dit te realiseren vanuit het spoor, de weg én de omgeving.

(Foto: ProRail)

ProRail>