TU Delft wint Hyperloop-wedstrijd

Dertig studenten van TU Delft hebben zondag in Californië het totaal klassement van de prestigieuze ‘SpaceX Hyperloop Pod Competition’ gewonnen, een initiatief van visionair ondernemer Elon Musk (oprichter van onder andere PayPal, Tesla en SpaceX). 27 teams uit de hele wereld bouwden het afgelopen jaar ‘pods’ voor het futuristische transportconcept Hyperloop, waarbij mensen en goederen met hoge snelheid door buizen reizen. In het weeken van 28 en 29 januari mochten de deelnemende teams hun pods op de proef stellen in een 1,2 km lange buis naast het terein van SpaceX in Los Angeles. Een jury beoordeelde de ‘pods’ -gemaakt op halve schaal – op onder adendere betrouwbaarheid, ontwerp en schaalbaarheid. Uiteindelijk won het Delftse team het overall klassement. Daarnaast kreeg het Delft Hyperloop Team ook de Award voor de beste constructie en ontwerp. Studenten van de Universiteit van Munchen wonnen de andere prijs, die voor de hoogste gemiddelde snelheid.

Hyperloop Pod CompetitionHyperloop
De Hyperloop Pod Competition is opgezet door Elon Musk, oprichter van SpaceX en Tesla Motors. Musk opende de finale persoonlijk, en bezocht de stand van het Delftse team. Met de competitie wil hij  de ontwikkeling van een revolutionaire vorm van snel en energiezuinig transport stimuleren, waarbij mensen en goederen met een snelheid van 1.200 kilometer per uur door buizen met daarin een zeer lage luchtdruk reizen. Uitgedaagd door Musk ontwierpen, bouwden en testten studententeams over de hele wereld hyperloop-pods.

Het ontwerp van de Delftse studenten is erg licht: door het gebruik van het lichte en sterke koolstofvezel weegt de Delftse pod van ongeveer 4,5 meter lang en 1 meter hoog slechts 149 kilogram. Met behulp van magneten zweeft de Delftse pod boven de baan, waardoor er heel weinig energie verloren gaat. Tijdens de wedstrijd lagen de snelheden rond 90 km/u.  In een langere buis zou het Delftse prototype snelheden tot 1.200 kilometer per uur aan moeten kunnen.

(Bron TU Delft)

Meer op de website van Hyperloop>