TU Delft onderzoekt nieuwe zonneparkeerplaats in Dronten

In de Gemeente Dronten is op 14 april de officiële opening van een parkeerterrein met 1100 zonnepanelen, die het gemeentehuis in combinatie met een grote batterij energieneutraal maken. Delftse onderzoeker Rishabh Ghotge en masterstudente Kaja Tegtmeier ontwikkelen voor dit project een dashboard waarmee ze de bespaarde CO2-uitstoot van het terrein nauwkeurig kunnen monitoren.

Bij het gemeentehuis van Dronten kunnen vanaf 14 april 120 auto’s onder een afdak parkeren, dat volledig bestaat uit zonnepanelen. Er zijn zestien laadpalen voor het opladen van elektrische auto’s. Om die auto’s ook tijdens bewolkte dagen van duurzame energie te voorzien, zal een grote batterij de pieken in de elektrische stroom opslaan. Onderzoeker Rishabh Ghotge ontwikkelt samen met masterstudente Kaja Tegtmeier een dashboard om inzicht te geven in de opbrengst van de zonnepanelen, de werking van de accu en de precieze besparing van CO2.

De parkeerplaats in Dronten is onderdeel van het grotere PowerParking project, waar Rishabh Ghotge als onderzoeker vanaf het begin is aangesloten. De insteek van dit ambitieuze project is om parkeerplaatsen zo efficiënt mogelijk te gebruiken, door ze uit te rusten met zonnepanelen en de geparkeerde, elektrische auto’s te gebruiken als batterij. Dit kan door de elektrische auto’s, die volgeladen zijn met zonne-energie, hun elektriciteit terug te laten leveren aan het net, wanneer het nodig is. In Dronten zullen de auto’s hun energie nog niet terug leveren aan het net. De huidige generatie elektrische auto’s is daar nog niet geschikt voor. De grote batterij vervangt deze functie om het gemeentehuis toch van energie te voorzien wanneer de zon minder hard schijnt.

Veel meer bij de TUD>