Testen nieuwe technische installaties Haringvlietbrug

17 april 2023 – Bij de renovatie van het beweegbare deel van de Haringvlietbrug, vernieuwt Rijkswaterstaat ook alle technische installaties volledig.
Het systeem van technische installaties zorgt voor de bediening, besturing en bewaking van de brug. Het bestaat uit maar liefst 26 verschillende onderdelen, waaronder camera’s, omroepinstallatie, slagbomen en de signaleringslampen voor de scheepvaart en het wegverkeer. Het compleet nieuwe systeem wordt nu al in Dordrecht getest.
De verschillende technische installaties zijn onderling met elkaar verbonden en moeten straks vlekkeloos werken. Om dit zo goed mogelijk voor te bereiden, heeft aannemer CMCH in een fabriekshal in Dordrecht een proefopstelling ingericht. Hier test een team van systeem engineers de verschillende onderdelen eerst afzonderlijk en uiteindelijk in samenhang met elkaar.
Alle denkbare situaties en scenario´s moeten de proef doorstaan, van het regulier openen en sluiten van de brug tot diverse calamiteitsituaties. Wanneer er bijvoorbeeld plotseling harde wind optreedt, dan zou de brug veel sneller sluiten dan gewenst.
Het besturings- en bewakingssysteem zorgt er in dat geval voor dat de brug op normale snelheid omlaag gaat. Door het vroegtijdig testen van alle systemen wil Rijswaterstaat zoveel mogelijk verassingen en verkeershinder voorkomen.
Tijdens de zeven tot acht-weekse afsluiting in de zomer van 2023 worden in een relatief korte periode veel verschillende bouwwerkzaamheden uitgevoerd. Zoals het verwijderen van het bedienhuis, het inhijsen en afstellen van de brugklep met ballastkist, het aanpassen van de basculekelder en het aanbrengen van alle benodigde installaties.
Het testen van de ingebouwde systemen gebeurt in de periode daarna en de weg zal voor deze testen afgesloten worden voor verkeer.

Overzicht technische installaties Haringvlietbrug (Foto: Rijkswaterstaat)

Rijkswaterstaat>