Test met veiligere oversteekplaats met LED-OP in Assen

(Foto: BAM)

1 maart 2024 – BAM is samen met de gemeente Assen onderzoek gestart naar het veiliger maken van fiets- en voetgangersoversteekplaatsen. Vanaf 27 februari is de testfase van LED-OP van start gegaan. De komende weken wordt het systeem verder afgesteld, zodat het goed fietsers, voetgangers en automobilisten herkent. Daarna wordt LED-OP officieel in gebruik genomen.
Het systeem is geïnstalleerd op het Stationsplein; een primeur voor Nederland.
Het aantal verkeersslachtoffers onder fietsers en voetgangers is hoog en het aantal groeit nog steeds, zo blijkt uit de actuele verkeersongevallencijfers. Zeker op oversteekplaatsen lopen fietsers en voetgangers vaak risico om slachtoffer te worden. Daar moet LED-OP iets aan doen.
Het gaat om een innovatief attentiesysteem met dynamische led-belijning voor oversteekplaatsen. LED-OP verhoogt de attentiewaarde van overstekende fietsers en voetgangers voor bestuurders. De oplichtende led-belijning bij de oversteekplaats op het moment dat fietsers en voetgangers oversteken zorgt voor aantoonbaar meer aandacht bij verkeersdeelnemers. Deze innovatieve oplossing is toe te passen bij oversteekplaatsen zonder én met verkeersregelinstallaties.

Meer bij BAM>