Test met drone inspectie spoor

11 september 2015 – ASSET Rail (een samenwerkingsverband van Dura Vermeer, Imtech, Arcadis) heeft een test uitgevoerd met een drone ter inspectie van het spoor. De eerste testvlucht werd gedaan bij de spoorbrug over de Rijn in Arnhem waar bovenleidingsportalen en een spoorwegovergang onder de loep werden genomen. Bij inspecties wordt gekeken naar afwijkingen in de spoorinfrastructuur zoals scheuren, roestvorming en andere mogelijk schade. Het is de bedoeling dat met behulp van verzamelde foto- en videomateriaal de technische staat van het de spoorinfrastructuur wordt gecontroleerd. Op basis daarvan wordt bepaald of er onderhoud nodig is.
De inzet van drones moet volgens ASSET Rail de veiligheid van medewerkers en de efficiëntie van werken verbeteren. Zo hoeven geen hoogwerkers te worden opgebouwd en worden klimpartijnen van medewerkers voorkomen. Ook voor het controleren van de zichtlijnen kan het inzetten van een drone handig zijn. Bij deze inspecties wordt gekeken of begroeiing het zicht van de machinist of het wegverkeer niet belemmerd.

De test werd in het PGO-gebied Gelre in uitgevoerd, waar ASSET Rail verantwoordelijk is voor het spooronderhoud. De gedachte achter prestatie gericht onderhoud is om efficient en kwalitatief werk te leveren tegen lage kosten. Inspecteren met drones is een manier om daar op een innovatieve manier mee om te gaan, aldus ASSET Rail . De inspectievluchten met de drone zouden op den duur een aantal normale inspecties kunnen vervangen.

Bron: Dura Vermeer>

Inspectie met drones