Biobased geleiderail

Test biobased geleiderail op Grevelingendam

1 mei 2015 – Rijkswaterstaat en een MKB consortium, onder leiding van Millvision uit Raamsdonkveer, plaatsten op 1 mei op parkeerplaats de Westkop op de Grevelingendam een prototype geleiderail gemaakt van biobased materiaal. De aanleiding is het uitlogen van zink van traditionele geleiderails en de wens van Rijkswaterstaat om de duurzaamheid van infrastructurele producten te verbeteren. In samenwerking met een groep MKB bedrijven is het prototype van een biobased geleiderail ontwikkeld. Deze rail is niet gemaakt staal en zink, maar van biobased producten gebaseerd op natuurlijke grondstoffen afkomstig van bermgras, vlasvezels en bio-kunststof gemaakt van reststromen uit de aardappelverwerkende industrie.

De 1.0 versie is een prototype en wordt nog verder verbeterd en aangepast. De geleiderail is 25 meter lang en staat in de berm van de parkeerplaats op de Grevelingendam.

Voordat een biobased geleiderail dienst kan doen als geleiderail langs rijkswegen, moet voldaan worden aan diverse eisen. Daarom wordt gedurende 2015 en 2016 deze geleiderail getest op onder andere weersinvloeden. Na de tests wordt de geleiderail waar nodig aangepast en verbeterd.
Rijkswaterstaat en de MKB-bedrijven hopen met deze proef de ontwikkeling en innovatie van bio based producten in de regio stimuleren en de marktintroductie van dergelijke producten te versnellen.

Bron: Rijkswaterstaat>