New York geeft groen licht vervanger Tappan Zee Bridge

26 maart 2013 – Na meer dan tien jaar vertraging heeft hebben de New York State Thruway Authority en de overheid van de staat New York overeenstemming bereikt over de bouw van een nieuwe Tappan Zee Bridge over de Hudson River in New York .

De oude Tappan Zee Bridge (officieel Gouverneur Malcolm Wilson Tappan Zee Bridge) is een vijf kilometer lange cantileverbrug uit 1955. Ze ligt 25 kilometer ten noorden van Manhattan over de Hudsonrivier bij een van de breedste punten, de zogenaamde Tappan Zee (overigens afgeleid van het Nederlandse woord ‘zee’). De oude brug verbindt Nyack met Tarrytown en vormt een van de belangrijkste overspanningen voor het oversteken van de Hudsonrivier ten noorden van New York. Anders dan andere belangrijke bruggen over de Hudson is de Tappan Zee brug ontworpen op een levensduur van slechts vijftig jaar. Vandaar dat er plannen gemaakt werden voor een nieuwe brug, maar het kwam er niet van. Na het instorten van de I-35W Mississippi River bridge (Minnesota) werd de urgentie van vervanging van de oude brug nog maar eens duidelijk. In 2010 gaf president Obama het project ‘hoge prioriteit’, maar pas in januari van dit jaar gunde de New York State Thruway Authority (NYSTA) een design/build contract aan Tappan Zee Constructors (TZC), ter waarde van ruim $ 3 miljard. (TZC is een consortium van Fluor Enterprises, American Bridge Company, Granite Construction Northeast, en Traylor Brothers). Eind maart werden de plannen van TZC goedgekeurd waarmee niets de uitvoering van het project meer in de weg lijkt te staan.

De bouw van de nieuwe Tappan Zee Bridge (die overigens meer dan 100 jaar moet meegaan) begint dit voorjaar en is op dat het grootste transportation design/build project van de VS in uitvoering. In 2017 moeten het eerste verkeer over de brug rijden.

Meer op de site van Civil Engineering>