Sweco en Vialis gaan werken aan slimme ring van Almelo

Sweco en Vialis hebben deze opdracht gezamenlijk verkregen opdracht van de gemeente Almelo gekregen om de verkeerslichten op 27 kruispunten op en nabij de ring van Almelo slim aan te sturen. Koninklijke VolkerWessels onderneming Vialis draagt zorg voor de ombouw van de verkeersregelinstallaties tot intelligente Verkeersregel Installaties (iVRI’s). Sweco gaat deze iVRI’s op de 27 kruispunten aansturen met Smart Traffic.

Smart Traffic heeft een voorspellend vermogen; het gaat niet uit van het actuele aanbod voertuigen, maar het doet juist een voorspelling op welk moment een voertuig bij het verkeerslicht zal aankomen. KPN zorgt er met pre-5G, en later 5G, voor dat de verkeerslichten met weggebruikers, Smart Traffic en met andere verkeerslichten kunnen communiceren. Ieder verkeerslicht weet daardoor ook de status van de andere verkeerslichten in het netwerk van de ring van Almelo. Zo optimaliseert Smart Traffic elk individueel kruispunt en tegelijkertijd de verkeersstromen op de gehele ring. Bepaalde groepen, zoals vrachtverkeer of fietsers, kunnen via de software voorrang krijgen op de kruispunten.

De betere doorstroming moet leiden tot minder uitstoot (geluid, fijnstof, CO2) en een betere verkeersveiligheid.

De Universiteit Twente gaat het functioneren van een aantal verkeerslichten (de zogenaamde TINA-4) streng evalueren en kijkt specifiek naar de effecten voor het vrachtverkeer. In Q1/Q2 van 2020 voert zij in opdracht van I&W een evaluatie uit naar het functioneren van die verkeerslichten.

Meer>