Sweco en Arcadis bundelen krachten voor Brusselse ringBrusselse ring


16 februari 2017 – Ingenieursadviesbureaus Sweco Belgium en Arcadis hebben van de Vlaamse overheid een meerjarige opdracht gekregen om ondersteuning te bieden bij de herinrichting van de Ring rond Brussel (R0). Deze herinrichting betreft het noordelijke deel van de Ring tussen de knooppunten Groot-Bijgaarden en Sint-Stevens-Woluwe. Samen stomen de twee bureaus een team klaar dat de komende twaalf jaar zorgt voor verkeerskundige studies, technische ontwerpen (wegen, kunstwerken en andere infrastructuur), procesbegeleiding, advies bij aanbesteding en ondersteuning bij stakeholdermanagement en communicatie. De jaarlijkse contractwaarde is geraamd op € 3 miljoen.
De Vlaamse overheid wil met de herinrichting van de Ring en aangrenzende infrastructuur voor vlotter en veiliger verkeer rond Brussel zorgen. De belangrijkste ingreep is het splitsen van het doorgaand en lokaal verkeer op de Ring. Deze twee stromen krijgen gescheiden rijstroken. Daarnaast wordt er ook zogenaamde ‘flankerende’ infrastructuur voorzien, zoals tramlijnen en fietsbruggen, die de verbinding van de Brusselse rand met de hoofdstad zullen verbeteren.
Onder de noemer ‘MoVeR0’ – de naam van de tijdelijke handelsvereniging (THV) – slaan Sweco en Arcadis de handen in elkaar. Zij zullen de Vlaamse overheid begeleiden bij dit ambitieuze project, vanaf het studiewerk tot en met de oplevering.
In 2016 presenteerde de Vlaamse overheid al haar plan om de Ring opnieuw in te richten met een splitsing van verkeersstromen. Sweco en Arcadis gaan nu aan de slag om het bestaande voorontwerp verder uit te werken. Dit houdt onder meer in dat het voorontwerp wordt geactualiseerd op basis van de meest actuele verkeerscijfers, dat technische ontwerpen in detail worden uitgetekend en dat er overleg wordt gepleegd met lokale stakeholders. Het uiteindelijke ontwerp zal vervolgens in fases worden uitgevoerd.

Sweco>