Surfen in hartje Rotterdam, Mobilis maakt het waar!

17 mei 2023 – In 2014 won RiF010 het Rotterdamse stadsinitiatief. Dit plan voor een surfgolfbad in de Steigersgracht, tussen de Beurstraverse en de Markthal, moest negen jaar wachten op realisatie. Maar nu is het zover. Medio maart is TBI-onderneming Mobilis met de bouw gestart. In het voorjaar van 2024 kun je in de Rotterdamse binnenstad surfen, bodyboarden en branding kajakken.
De bouw en de techniek van RiF010 zijn voorhanden. Wel is het zo dat bepaalde technieken nu slimmer en energiezuiniger zijn dan in 2014 was bedacht. Het meest spannende van de realisatie is het bouwen in een drukke binnenstedelijke omgeving met weinig ruimte. Omgevingsmanagement is hier dan ook belangrijk.
Na het plaatsen van de damwanden en het storten van het onderwaterbeton voor de bodem, zal het water worden weggepompt naar de Rotte. Voor die tijd moeten ook de aanwezige vissen worden verhuisd, mogelijk door ze met de methode van pulsvissen te verjagen tot buiten de Steigersgracht. Uiteindelijk zal een afgesloten bak ontstaan, de ‘surfpool’ van 130 meter lang en 21 meter breed. Een eigen zuiveringsinstallatie met trommelfilter filtert water uit de Steigersgracht voor de wavepool. Een tweede installatie van acht blowers zorgt voor de waterverplaatsing. De bodem van RiF010 speelt een belangrijke rol in de golfslag. In de bodem komen twee profileringen, de riffen, waarop de golven breken. Met de blowers kunnen golven op maat worden gecreëerd tot een hoogte van 1,5 meter. De werking is inmiddels al op schaal al getest.

Illustratie Mobilis

Veel meer bij Mobilis>