Stuwcomplex Grave beschadigd door aanvaring

 

30 december 2016 – De stuw in de Maas bij Grave is donderdagavond 29 december door een aanvaring beschadigd. De scheepvaart tussen Grave en Sambeek en op het Maas-Waalkanaal is hierdoor gestremd. Uit onderzoek van Rijkswaterstaat bleek dat vijf schuiven van de stuw beschadigd zijn. Daardoor loopt er water weg uit het stuwpand (deel van de rivier tussen twee stuwen en/of sluizen) tussen Grave en Sambeek.

Uit onderzoek dat de dagen daarna werd uitgevoerd bleek dat van de Maas bij Grave waarschijnlijk nog wekenlang voor problemen zal zorgen. Sinds maandagavond zorgen noodpompen op de oude sluis bij het Gelderse Heumen voor de aanvoer van Maaswater naar het kanaal. Het waterpeil was daardoor dinsdagmorgen al iets verhoogd.

Dagelijks passeren zo’n 75 tot 100 schepen de sluizen in de Maas. Veel bedrijven worden door de stremming op kosten gejaagd doordat schepen moeten omvaren, wat voor grotere schepen ene vertraging van twee dagen kan opleveren. Dit onder meer door langere wachttijden bij sluizen in de alternatieve vaarroute in België.

Rijkswaterstaat>

Zie ook: Rijswaterstaat neemt maatregelen voor waterpeil>