Strukton Rail vernieuwt 80 km spoor Noord-Zweden

11 maart 2016 – Strukton Rail heeft van de Zweedse spoorbeheerder Trafikverket opdracht gekregen voor een grote spoorvernieuwing in het noorden van Zweden. De opdracht omvat 80 kilometer (2×40 kilometer) spoor tussen Boden en Bastusträsk in Upper Norrland, met een optie voor nog eens 16 kilometer (2×8 kilometer).
Het project wordt in drie fasen uitgevoerd. De eerste fase start in april van dit jaar, en behelst het spoor tussen Koler en Älsbyn. Daarna volgen de trajecten Storblåliden-Koler en Bastuträsk-Träskholm. Het gehele project moet in oktober van 2017 gereed zijn. Voor het project zet Strukton Rail zijn Europese high-output machinepark in, dat spoorstaven, dwarsliggers en ballast geautomatiseerd en volgens hoge kwaliteitsstandaarden vernieuwt.
De te vernieuwen spoorlijn is een economisch belangrijke spoorlijn in Upper Norrland, waar voornamelijk goederentreinen rijden. De lijn maakt onderdeel uit van een belangrijke transportroute voor de mijn- en bosbouw in Noord-Zweden. Het spoor had de afgelopen jaren te kampen met spoorstaafbreuken en andere verstoringen, waardoor de capaciteitsgrenzen en baanvaksnelheden moesten worden verlaagd. Dit had negatieve gevolgen voor de industrie en treindienst. Het spoor is, kortom, hard aan vernieuwing toe.

Bron: Strukton>