270 miljoen voor betere doorstroming Utrecht Centraal

 

19 april 2013 – Betere doorstroming, minder verstoringen en ruimte voor meer treinen op Utrecht Centraal. Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) heeft hiervoor € 270 miljoen uitgetrokken. Dat maakte zij vandaag bekend tijdens een bezoek aan het station.
Om de treinen meer ruimte te geven zal ProRail komende jaren ruim 130 van de huidige 200 wissels verwijderen. Ook wordt de afstand tussen seinen verkleind, zodat treinen dichter op elkaar kunnen rijden en een volgende trein eerder langs het perron gereed staat. Deze maatregelen aan de infrastructuur zorgen dat de doorstroming verbetert en ook de betrouwbaarheid van het spoor voor de reiziger toeneemt. De maatregelen moeten in 2016 zijn afgerond.
Het aanpassen van het spoorweginfrastructuur maakt onderdeel uit van het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Dit programma heeft als doel reizigers op de drukste trajecten in de Randstad en naar Gelderland en Brabant in de toekomst ‘spoorboekloos’ te laten reizen. Op die trajecten rijden treinen dan in metroachtige frequenties: reizigers kunnen straks elke tien minuten een trein pakken.

Naast de aanpak van de spoorweginfrastructuur, worden ook andere maatregelen genomen om het treinverkeer rond Utrecht Centraal te verbeteren. Komende tijd bouwt ProRail samen met NS en de gemeente Utrecht de OV terminal af. Reizigers hebben daar straks meer ruimte en een betere verbinding naar de sporen. De verbouwing van station Utrecht is onderdeel van de grootste stationsverbouwing sinds het bestaan van de spoorwegen.

Daarnaast breidt ProRail de sporen rondom Utrecht Centraal uit en worden er nieuwe stations rond Utrecht gebouwd. Nieuwbouwwijken rond Utrecht worden ontsloten waardoor straks meer mensen vanaf verschillende plekken rond Utrecht met de trein kunnen reizen.

Bron: Ministerie van I & M>