Start groot onderhoud en modernisering sluizen en bruggen op Brabantse en Midden-Limburgse kanalen

25 juni 2024 – Op 25 juni 2024 zetten Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie Orion hun handtekening onder de samenwerking voor het project Tilburg 3 (TB3). Daarmee is het startsein gegeven voor het grote onderhoud en de modernisering van sluizen, beweegbare bruggen en waterreguleringswerken in de Noord-Brabantse en Midden-Limburgse kanalen. De voorbereidende werkzaamheden gaan per direct van start.
Orion is een samenwerkingsverband tussen de bedrijven Istimewa Elektrotechniek BV, Yunex Traffic BV en Mourik Infra BV. Orion voert de opdracht uit via een DCM-formule: ze zijn verantwoordelijk voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud van de gehele opdracht. De werkzaamheden hebben betrekking op werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties en industriƫle automatisering.
Naar verwachting gaat in maart 2026 bij de Marksluis de eerste schop in de grond. Tot en met 2032 ligt de focus op het moderniseren van de beweegbare objecten, zoals bruggen en sluizen. Die worden technisch up-to-date, nog veiliger en betrouwbaarder gemaakt. In totaal worden 21 waterreguleringswerken (spuien, aflaten en gemalen), elf sluiskolken en acht bruggen aangepakt.
Het project maakt deel uit van het landelijke programma Vervanging en Renovatie (VenR), een grote renovatieoperatie op het gebied van infrastructuur. Met deze vernieuwingsslag zegt Rijkswaterstaat te willen investeren in het behoud van een vlotte doorvaart op onze waterwegen.

Meer over Tilburg 3>