Start constructie Gode Wind 3 en Borkum Riffgrund 3

16 maart 2023 – Jan De Nul is begonnen aan het T&I contract voor de constructie van Ørsted’s 242 MW Gode Wind 3 en 900 MW Borkum Riffgrund 3 windmolenparken op zee in Duitsland. Een eerste lading van drie paalfunderingen heeft de werf van Steelyard in Nordenham (Duitsland) verlaten en is aangekomen in Eemshaven (Nederland), dat deel is van de Groningen Seaports.
De opdracht van Jan De Nul bestaat uit het transport en installatie van 106 funderingen voor windturbines en een fundering voor een onderstation op zee, inclusief de bijhorende bovenkant.
Onderaannemer Wagenborg heeft zijn Wagenborg Barge 8 ingeschakeld voor het transport van de paalfunderingen van de werf van Steelwind in Duitsland naar de rangeerhaven Eemshaven in Nederland.
In de zomer zal Les Alizés aankomen, Jan De Nul’s gloednieuwe kraanschip, en beginnen met de installatie van de eerste paalfundering op zee, wat tegelijk de vuurdoop is voor het schip.
Les Alizés werd opgeleverd door de CMHI-scheepswerf in China in januari 2023 en is op dit moment onderweg naar Eemshaven in Nederland. Dit schip is het antwoord op de wereldwijde trend binnen de windenergiesector op zee van het ontwerpen en installeren van steeds grotere windturbines.

Beide windmolenparken zullen gebruikmaken van 11 MW Siemens Gamesa turbines en liggen in de Duitse Noordzee. Borkum Riffgrund 3 zal dichtbij Ørsted’s bestaande windmolenparken Borkum Riffgrund 1 en 2 liggen. Gode Wind 3 ligt dan weer vlakbij Ørsted’s Gode Wind 1 en 2.
Voor de eerste keer maakt Ørsted gebruik van paalfunderingen met secundaire stalen componenten in plaats van een transitiestuk om turbine en fundering met elkaar te verbinden.
De oplevering is voorzien in 2024. Wanneer de windmolenparken respectievelijk in 2024 en 2025 in gebruik genomen worden, zullen ze genoeg elektriciteit produceren om jaarlijks ongeveer 1,2 miljoen Duitse gezinnen van stroom te voorzien.

Foto: Jan de Nul

Meer bij Jan de Nul>