Start bouw Nieuwe Theunisbrug in Antwerpen

Op 7 februari heeft de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts de eerste paal geslagen voor de nieuwe Theunisbrug in Antwerpen. De door ZJA Zwarts & Jansma Architecten ontworpen brug wordt gebouwd om een hogere doorvaarhoogte in het Albertkanaal te creëren en het kanaal te kunnen verbreden. Het project is onderdeel van In het kader van het Masterplan Mobiliteit Antwerpen voor een betere bevaarbaarheid van het Albertkanaal door containerschepen zullen de bruggen tussen Antwerpen en Wijnegem verhoogd worden en een nieuwe functie krijgen. De nieuwe doorvaarthoogte bedraagt 9,10 m. Het Albertkanaal ter hoogte van de Theunisbrug zal ook worden verbreed van 45 m tot 91 m. De nieuwe brug zal hierdoor een hoofdoverspanning hebben van 115 m.
Opvallend in het ontwerp dat ZJA maakte is de witte opengewerkte constructie en de donkere pijlers en aanlandingen van de brug. De nieuwe brug bestaat feitelijk uit drie bruggen bestemd voor fietsers, voetgangers, auto’s en trams. De fiets -en voetpaden liggen aan de buitenzijde van de constructie en bieden zo vrij uitzicht op het Albertkanaal en de stad Antwerpen.
De nieuwe Theunisbrug zal bestaan uit drie naast elkaar gelegen bruggen, twee verkeersbruggen en één trambrug. De verkeersbruggen zullen elk 2 rijstroken bevatten in dezelfde richting. Voor het fiets- en voetgangersverkeer worden twee uitkragende fiets- en voetgangersbruggen aan de verkeersbruggen gehangen. De bouw van de nieuwe brug start in april 2019 en zou in het voorjaar van 2021 afgerond moeten zij

Meer bij ZJA>