oversteek

Nijmeegse stadsbrug ingevaren

22 april 2013 – De skyline van Nijmegen ziet er sinds afgelopen weekend anders uit. Op de ochtend van 20 april werd de nieuwe stadsbrug van Nijmegen met succes ingevaren. De brug – die de naam ‘De Oversteek’ heeft gekregen, is de op een na langste hoofdoverspanning van Nederland en de grootste boogbrug van Europa met een enkelvoudige boog.

De nieuwe brug moet zorgen voor een betere bereikbaarheid van Nijmegen en een betere spreiding van het verkeer over de stad. Nu staan er bijna dagelijks files voor de enige verkeersbrug in Nijmegen, de monumentale Waalbrug, die dateert uit 1936. De nieuwe Nijmeegse brug moet samen met de nieuwe brug bij Ewijk, die op dit moment wordt gebouwd in opdracht van Rijkswaterstaat, bijdragen aan een betere bereikbaarheid van de regio.
De brug is ontworpen door de Belgisch Luxemburgse architecten- en ingenieurscombinatie Ney-Poulissen en wordt gebouwd door de Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen (BSN), een combinatie van BAM Civiel en Max Bögl Nederland. De naam ‘De Oversteek verwijst naar de heldhaftige oversteek van de geallieerden in september 1944, tijdens Operatie Market Garden en is een eerbetoon aan de bevrijders van Nijmegen.
De afbouw van de brug duurt nog tot november dit jaar.

Bron: Gemeente Nijmegen>

Meer over de Nijmeegse stadsbrug in Civiele Techniek nummer 3, 2013