Spoorverdubbeling Utrecht Centraal – Leidsche Rijn

 

4 november 2015 – ProRail en BAM Infra hebben de overeenkomst getekend voor de spooruitbreiding tussen Utrecht Leidsche Rijn en Utrecht Centraal. De verdubbeling is het slotstuk van het project VleuGel/Randstadspoor. BAM start medio 2016 met de werkzaamheden. Eind 2018 wordt het spoor in gebruik genomen. De aanneemsom bedraagt € 47,8 miljoen.

Met deze spooruitbreiding wordt het laatste stuk in de corridor Utrecht – Gouda verdubbeld. Naast de uitbreiding van de spoorbaan worden een nieuwe tweesporige brug over het Amsterdam-Rijnkanaal en een nieuw viaduct over de Cartesiusweg gerealiseerd. Het contract omvat ook de realisatie van de bovenleiding, de treinbeveiliging en de benodigde EBS aanpassing enzovoorts.
De nieuwe spoorbrug, die tussen de bestaande verkeersbrug en de bestaande spoorbrug komt te liggen, wordt begin 2018 in gebruik genomen. Vervolgens wordt de bestaande spoorbrug stiller gemaakt. Eind 2018 moet het project zijn afgerond.
De overeenkomst van ProRail met BAM Infra is een best value contract, waarin de expertise van de opdrachtnemer centraal staat en de behaalde resultaten van zowel opdrachtgever als bouwer transparant worden gemaakt.

Bron: BAM>