Spooruitbreiding Zwolle-Herfte afgerond

Foto: Volker Wessels

De spooruitbreiding tussen Zwolle en Herfte is klaar voor gebruik. Sinds zaterdag 24 juli rijden er treinen door een gloednieuwe Dive Under.
Spoorknooppunt Zwolle is de schakel tussen Noordoost-Nederland en de Randstad. Treinverkeer in deze regio neemt toe. Om die groei op te vangen hebben is het knooppunt veranderd, vergroot en vernieuwd.
Tussen Zwolle en Herfte is het aantal sporen verdubbeld van twee naar vier. Bij Herfte splitsen de sporen richting Meppel – en verder naar Groningen en Leeuwarden – en richting Emmen. Bij deze spoorsplitsing is een zogenoemde Dive Under gebouwd. Bij een Dive Under gaat het ene spoor onder het andere door, zodat treinen elkaar vrij kunnen kruisen. Hierdoor hebben de treinen naar Meppel en Emmen elk een ‘eigen’ spoor en hoeven ze niet meer op elkaar te wachten. Ook is het perron bij spoor 15 en 16 verbreed en hiermee geschikt gemaakt voor meer reizigers. De werkzaamheden zijn door aannemerscombinatie NoorderSpoort uitgevoerd Het project werd uitgevoerd door aannemerscombinatie NoorderSpoort (VolkerWessels Infrastructuur-bedrijven Van Hattum en Blankevoort, VolkerRail en KWS) in opdracht van de Zwolse Alliantie Zwaluw (bestaande uit ProRail en de genoemde VolkerWessels Infrastructuur-bedrijven).

Volker Wessels>