Spoordek bij station Amsterdam Zuid – Zuidas ingeschoven

De werkzaamheden aan de A10 op de Zuidas in Amsterdam zijn afgerond. De weg is, drie uur eerder dan gepland, op maandag 4 november om 02.00 uur weer opengegaan. Bij station Amsterdam-Zuid werd sinds donderdagavond aan een nieuwe reizigerstunnel gewerkt. Daarbij werd onder meer een enorm spoordek bij station Amsterdam Zuid – Zuidas ingeschoven waarvoor het spoor- en wegverkeer op de A10 moesten worden stilgelegd. Het spoordek is 70 meter lang, 12 meter breed en 2 meter hoog. Het vormt een stuk dak van een nieuwe reizigerstunnel voor station Amsterdam Zuid, de Brittenpassage, en tegelijkertijd een spoordek waarover treinen rijden. De aanleg van de passage, door bouwcombinatie ZuidPlus, vergroot de capaciteit van station Amsterdam Zuid.

Voor het inschuiven moesten een deel van de A-10 en het spoor worden verwijderd en werden vier geleiders aangebracht, waarover het betonnen dek voortgeduwd zou worden. Het spoordek schoof door een gat van 85 meter in de weg en het spoor richting zijn nieuwe plek. Het asfalt van de A10, het spoor en de grond eronder zijn daarvoor verwijderd. In het verlengde van het dek zijn 4 schuifbalken aangelegd die steunen op eerder aangebrachte funderingspalen, waarover het gevaarte naar zijn definitieve plek kon schuiven. Deze schuifbalken staan in contact met 4 cilinders die worden aangedreven door een hydraulische pomp. De cilinders duwen het dek over de balken, waarbij ze met het dek meebewegen.
De verwachting was zo’n 7 meter per uur te schuiven, waarbij het dek vanaf het talud de resterende 50 meter aflegt voordat het zijn eindbestemming bereikt bovenop twee eerder aangelegde landhoofden. Uiteindelijk ging het schuiven vlotter dan gepland en schoof het dek met 8-10 meter per uur naar zijn plek.
Nadat het spoordek op zijn definitieve plek was geplaatst, moesten de complete spoor- en weginfra worden teruggebouwd. Het treinverkeer startte zondagochtend om 10:00 uur op, vier uur later dan gepland. De A10 was op tijd gereed en vanaf maandagochtend weer opengesteld. Ook reden alle treinen diezelfde ochtend weer volgens dienstregeling.

Meer bij ProRail>