Spoordek Bedum ingehesen

Bij Bedum is in het weekend van 23 oktober het nieuwe spoordek op zijn plek geschoven. Het spoordek is een onderdeel van de nieuwe onderdoorgang. Wegverkeer gaat straks onder het spoor door, terwijl treinen via het spoordek boven de rondweg rijden.
Om het dek met vier hijskranen op zijn plek te krijgen, is in de afgelopen dagen eerst het spoor verwijderd en is het talud afgegraven. Op die manier is een gat in de spoordijk ontstaan van zo’n tachtig meter. Dat is ook precies de lengte van het spoordek. Het spoordek is namelijk met acht bij 80 meter en twee miljoen kilo één van de grootste spoordekken van Groningen. Deze nieuwe onderdoorgang zorgt voor meer veiligheid: drie onbewaakte overwegen kunnen hierdoor definitief worden gesloten. Vrachtverkeer van onder meer Friesland Campina DOMO krijgt bovendien een nieuwe route, waardoor Bedum volgens ProRail een stuk veiliger dorp wordt.
Nadat het dek op zijn plaats was geschoven, is het spoor weer terug gebouwd. Begin 2022 is de onderdoorgang klaar voor gebruik.

Foto: ProRail

ProRail>