Solar Highways officieel geopend

Minister Cora van Nieuwenhuizen opende 18 februari 2019 in Uden het innovatieve project Solar Highways. Met het inpluggen van de stekker gaf ze, samen met de samenwerkingspartners, symbolisch het startsein voor het unieke zonnegeluidsscherm dat de afgelopen maanden aan de oostzijde van de snelweg A50 in Uden verrees.
Solar Highways is een initiatief van Rijkswaterstaat en zijn projectpartners ECN part of TNO en SEAC en de gemeente Uden. Het gaat om een geluidscherm waarin tweezijdige zonnepanelen, zogeheten bi-faciale zonnepanelen zijn geïntegreerd. Volgens de betrokken partijen is het concept op deze schaal niet eerder ontwikkeld en toegepast. Het is een proefproject, mede mogelijk gemaakt door LIFE+ financiering van de Europese Unie.
De testfase is gestart en er wordt groene stroom opgewekt. Gedurende 18 maanden meet het Solar Energy Application Centre (SEAC) de energieopbrengst van het zonnegeluidsscherm. Daarvoor worden enkele proefvakken ingericht met bijvoorbeeld verschillende schoonmaakregimes. De uitkomsten worden gebruikt om in de toekomst een goede inschatting te kunnen maken van de onderhoudsbehoefte, energieprestaties en financiële opbrengst van toekomstige zonnegeluidschermen.

Meer bij Solarhighways>